ΓΙΑΤΙ:

..όσες κι αν χτίζουν φυλακές

κι αν ο κλοιός στενεύει

ο νούς μας είναι αληταριό

που όλο θα δραπετεύει...

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΚΡΕΚΟΥ (ΛΙΒΑΔΙΩΤΙΣΣΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ)

Μια Λιβαδιώτισσα διαπρέπει στο χώρο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.
Η Γλυκερία Γκρέκου (η δική μας Γλύκα) κυκλοφόρησε το νέο της έργο Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ απο τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Είναι μεγάλη μου τιμή  να συστεγαζόμαστε  στην εφημερίδα ΛΙΒΑΔΙ αλλά και μεγάλη χαρά να την γνωρίζω προσωπικά και μάλιστα η κόρη μου ,Ευτυχία ,μαζί με άλλα παιδιά να παρακολουθεί τα δωρεάν μαθήματα δημιουργικής γραφής ,που παραδίδει στον Σύλλογο Λιβαδιωτών Θεσ/νίκης .
Παρακάτω σας παρουσιάζω από το νεότερο προς το παλαιότερο τα βιβλία που έχει εκδώσει και εύχομαι η ''γραφή΄΄ της  να μας χαρίσει και άλλα ταξίδια στο χώρο του βιβλίου με προτίμηση.......κάτι και για το ....ΛΙΒΑΔΙ!!!






Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ


Αθήνα, 2012. Μια ηλικιωμένη Eλληνίδα δασκάλα, με καταγωγή από τον Πόντο, ζει μόνη και αισθάνεται ξένη στον τόπο όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, εργάστηκε και έκανε τη δική της οικογένεια. Φοβάται να βγει από το σπίτι της, φοβάται να ζήσει μια κανονική ζωή εξαιτίας των ξένων που έχουν «καταλάβει» τη γειτονιά της. Στον απέναντι δρόμο ζει ένα κορίτσι, προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν. Κι αυτό επίσης ζει στο φόβο και βιώνει αντίστοιχα τη μοναξιά που νιώθει κάθε πρόσφυγας. Όταν η μοναξιά γίνεται αφόρητη, η ηλικιωμένη γυναίκα αισθάνεται πως η ζωή δεν έχει αξία αν δε μοιράζεσαι την καθημερινότητα με άλλους ανθρώπους. Σκαρφίζεται ένα κόλπο, γνωρίζεται με τη μικρή και έτσι αναπτύσσεται μια ανθρώπινη σχέση ανάμεσά τους… Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή∙ ένα εξαιρετικό βιβλίο-καθρέφτης της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.





 Τα άλλα βιβλία της :



Το ταξίδι του κόκκινου αβγού
εικονογράφηση: Ακριβή Συμεωνίδη
Παρρησία, 2011,   24 σελ.

 


Παραμονή του Πάσχα.

Ένα κόκκινο αβγό το σκάει από την παρέα του, γίνεται φίλος με ένα άσπρο σύννεφο, τον Μπαμπακένιο, και μαζί ταξιδεύουν, γνωρίζουν τον κόσμο, βοηθούν κάποιους που τους έχουν ανάγκη.Γιατί και πότε χωρίζουν οι δυο φίλοι;Πώς είναι δυνατόν ένα αβγό να χορτάσει χιλιάδες στόματα;Ένα σύννεφο να γεμίσει λίμνες και ποτάμια;Όλα μπορούν να συμβούν όταν κάποιος πιστεύει στα θαύματα.


 


 

 

Ο Χάρι Πι δε μένει πια εδώ
εικονογράφηση: Εύα Καραντινού
Άγκυρα, 2009  82 σελ.



 Ο Γιώργης έχει ένα βασικό όνειρο. Να γίνει κι αυτός μάγος, σαν τον αγαπημένο του Χάρι Πι. Ακόμη και στον ξύπνιο του συναντά ήρωες της ελληνικής μυθολογίας και παράδοσης: την Κίρκη, τη Γοργόνα, έναν Βυζαντινό ταχυδακτυλουργό, έναν καλικάντζαρο. Από όλους ζητά να τον κάνουν μάγο. Τι του απαντούν εκείνοι; Γιατί το όνειρό του αρχίζει να ξεθωριάζει με τον ερχομό των φίλων του στο νησί; Τι ρόλο παίζει η Μαρία και από τι μαγεύεται τελικά ο ήρωάς μας;Ένα τρυφερό διήγημα για το τέλος της παιδικότητας και την έναρξη της εφηβείας. Μια απάντηση στην Ποτερομανία: στη χώρα μας "μαγεία" είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, το φως, η θάλασσα...

 


 

 

 

Το θυμωμένο αρκουδάκι 

Επιθετικότητα

εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης


Πορτοκάλι, 2007 32 σελ.

 

  Γιατί η καρδούλα του Μάκη, του μικρού αρκούδου, μοιάζει με τρικυμισμένη θάλασσα; Και γιατί, όταν νιώθει έτσι, γίνεται επιθετικός με τους άλλους; Ποιος φταίει για το θυμό του; Και πώς ο μικρός αρκούδος φανερώνει τελικά το πραγματικό του πρόσωπο βρίσκοντας διέξοδο στη δημιουργικότητα;

 

 

 

 

 

Ο Φοίβος... και ο άλλος Φοίβος 

εικονογράφηση: Ακριβή Συμεωνίδη

Ελληνικά Γράμματα, 2004 64 σελ.

 

 

 Το θέμα του βιβλίου αφορά στην καθημερινότητα δύο παιδιών. Ενός "συνηθισμένου", του Φοίβου, και ενός παιδιού με αναπηρία, του άλλου Φοίβου. Ο άλλος Φοίβος, με αναπηρία, γίνεται "άλλος" μέσα από τη δική του ιδιαιτερότητα, αλλά κυρίως μέσα από την εικόνα που έχουν οι άλλοι γι΄ αυτόν. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ανακαλύπτει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανάγκες, νιώθουν τα ίδια συναισθήματα, έχουν τα ίδια δικαιώματα


 

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:

 
















Η ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΚΡΕΚΟΥ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιβάδι Ολύμπου όπου και τελείωσε το λύκειο. Σπούδασε παιδαγωγικά και στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ, στον τομέα της ειδικής αγωγής. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια που αφορούν στον αυτισμό, τη νοητική υστέρηση, σε προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών και σε μαθησιακές δυσκολίες. Το 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ). Eίναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου