ΓΙΑΤΙ:

..όσες κι αν χτίζουν φυλακές

κι αν ο κλοιός στενεύει

ο νούς μας είναι αληταριό

που όλο θα δραπετεύει...

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Ημερίδα με θέμα "Διαφάνεια στην Πρωτογενή Παραγωγή στην Εποχή της Κρίσης" στο Λιβάδι(φωτογραφιες-ρεπορταζ-αντιδράσεις) (Α μέρος)






Ημερίδα με θέμα «Διαφάνεια στην Πρωτογενή Παραγωγή, στην Εποχή της Κρίσης», συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Δήμο Ελασσόνας, στο Λιβάδι του νομού Λάρισας.




Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ομιλία του, «Η διαφάνεια, ακρογωνιαίος λίθος για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα», έδωσε έμφαση στην ανάγκη για «ριζικές τομές στην οικονομία και στη διαφάνεια, προκειμένου να αποτραπεί η κοινωνική αστάθεια και ο εκτροχιασμός του πολιτικού βίου σε σκοτεινές ατραπούς». Στην κατεύθυνση αυτή έθεσε την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου, ειδικά στην πρωτογενή παραγωγή, ως βασική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τόνισε ότι «πρώτο μας μέλημα η αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος». Ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτήρισε τη διαφάνεια «ακρογωνιαίο λίθο» για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και τόνισε ότι αυτή πρέπει «να χαρακτηρίζει κάθε διαδικασία σε κάθε επίπεδο. Από την κατανομή των οικονομικών ενισχύσεων και τη διαφανή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, μέχρι την εξάλειψη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και την εξυγίανση της λειτουργίας του συνεταιριστικού κινήματος». Επιπλέον, στάθηκε στην αναγκαιότητα αναβάθμισης του συνεταιριστικού κινήματος λέγοντας ότι «από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε με αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση του ελέγχου και της πλήρους διαφάνειας», καθώς «συνιστά απαίτηση του ελληνικού λαού που έχει υποστεί την τελευταία τριετία οδυνηρές θυσίες». Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη διενέργεια ελέγχου στις Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, ο οποίος προχωρεί σε βάθος για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Και υπενθύμισε την εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μπει τέλος στην παράλογη αυτή χρηματοδότηση του κρατικοδίαιτου αγροτοσυνδικαλισμού και τα χρήματα αυτά να δίδονται πλέον σε οικογένειες πολύτεκνων αγροτών και κτηνοτρόφων σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές. Κι αυτό θα γίνει με την αλλαγή του Νόμου 4015, ο οποίος τόσα προβλήματα δημιούργησε στο συνεταιριστικό κίνημα.

Ο Γεώργιος Σούρλας

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιος Σούρλας στην ομιλία του, «Διαφάνεια: προϋπόθεση ανάπτυξης», τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «τέλος στην εποχή της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας». Ο κ. Σούρλας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είμαστε αποφασισμένοι και προχωράμε στην πάταξη της διαφθοράς που οδήγησε τη χώρα μας στη χρεωκοπία, στον μαρασμό και στην εθνική ταπείνωση. Πρέπει να αντιληφθούν οι πάντες, οι επίορκοι, οι απατεώνες, οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος, ότι τελείωσε η εποχή της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας. Ιδιαίτερα αυτό πρέπει να το αντιληφθούν ορισμένοι στον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο που, ενώ τους εμπιστεύθηκαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι την εκπροσώπησή τους και την διαχείριση των οικονομικών τους υποθέσεων, αυτοί εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις τους για την προσωπική τους καλοπέραση και πλουτισμό και κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα.

Μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» που εκπόνησε για την πάταξη της διαφθοράς η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και μέσα από τις ειδικότερες δράσεις που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Κυβέρνηση προχωρά στην εξυγίανση του χώρου της πρωτογενούς παραγωγής και στην εμπέδωση κλίματος διαφάνειας, στην τήρηση της νομιμότητας και στη χρηστή διαχείριση.

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε πεπεισμένοι ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα έχουμε αρωγούς τους αγρότες, τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί ότι δεν πρέπει πλέον να ανέχονται τη δράση κυκλωμάτων επιτήδειων που τους καταληστεύουν, αλλά ότι πρέπει να συμβάλουν και αυτοί οι ίδιοι στη δημιουργία και στην ανάπτυξη ενός εκσυγχρονισμένου συνεταιριστικού κινήματος, με ανθρώπους άξιους, ικανούς και έντιμους».

 


 Φωτογραφίες απο της εκδήλωση απο  ΒΟΣΚΟΣ








 και η άλλη άποψη αναφορικά με την εκδήλωση.....

Κόντρα Χαρακόπολου και βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την εκδήλωση στο Λιβάδι Ελασσόνας

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Δημήτρης Γελαλής και Ηρώ Διώτη με αφορμή την πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ημερίδα με θέμα "Διαφάνεια στην Πρωτογενή Παραγωγή στην Εποχή της Κρίσης" που θα πραγματοποιηθεί στο Λιβάδι Ελασσόνας, δηλώνουν ότι:

«Η ημερίδα που διοργανώνει το αρμόδιο Υπουργείο για την πρωτογενή παραγωγή θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, χωρίς να αφήνεται, βάσει του προγράμματός της, χρονικό περιθώριο τοποθέτησης των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπολοίπων κομμάτων. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, δηλαδή, επιλέγει να μην ακούσει καν την αντίθετη άποψη, είτε γιατί δεν την αφορά είτε γιατί δεν τη συμφέρει.

Να υπενθυμίσουμε  στους αρμόδιους ότι η ανύπαρκτη  αγροτική  πολιτική τους είναι υπεύθυνη για τις τραγικές συνέπειες στον πληθυσμό της υπαίθρου και την αγροτική παραγωγή και ότι οι πολιτικές και οι αποφάσεις τους έφεραν τη διάλυση του πρωτογενούς τομέα, συνεχίζουν να διαλύουν τον ιστό της χώρας και  οδηγούν την κοινωνία σε επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση.

Καθιστούμε ξεκάθαρο στους υπεύθυνους για την εξαθλίωση του αγροτικού κόσμου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε συμμετέχει σε σκηνοθετημένες και μονόπλευρες φιέστες της μνημονιακής κυβέρνησης, με στημένους μονολόγους που απευθύνονται σε ένα κομματικό ακροατήριο.    

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η ανόρθωση του πρωτογενούς τομέα και η παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου απαιτούν ένα μακρόπνοο σχέδιο με ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Το μέλλον του αγροτικού κόσμου και της υπαίθρου μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών της. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δε θα κυβερνήσει για τους αγρότες αλλά με τους αγρότες και το αγροτικό κίνημα» καταλήγουν οι βουλευτές.

Να ξανασκεφθούν τη στάση τους και να προσέλθουν με εποικοδομητικές προτάσεις και θέσεις στην ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνεται στο Λιβάδι Ελασσόνας, καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Δημ. Γελαλή, Ηρώ Διώτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την άρνησή τους να προσέλθουν στην ημερίδα που διοργανώνεται την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο Λιβάδι Ελασσόνας, για τη «Διαφάνεια στην Πρωτογενή Παραγωγή, στην Εποχή της Κρίσης».

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει πως «η ημερίδα είναι ενημερωτική και ανοιχτή σε όλους και σίγουρα δεν πρόκειται για «φιέστα», διότι το Λιβάδι συνιστά ένα χωριό παράδειγμα σύγχρονης συνεταιριστικής δραστηριότητας».

Αναλυτικότερα ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε για το θέμα την ακόλουθη δήλωση: «Με κατάπληξη διαβάζουμε σε ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Λάρισας ότι στην ημερίδα που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας, με θέμα «Διαφάνεια στην Πρωτογενή Παραγωγή, στην Εποχή της Κρίσης», «η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επιλέγει να μην ακούσει καν την αντίθετη άποψη, είτε γιατί δεν την αφορά είτε γιατί δεν τη συμφέρει» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει σε σκηνοθετημένες και μονόπλευρες φιέστες» (!). Και καταλήγει η ανακοίνωση για την ημερίδα στο Λιβάδι Ελασσόνας ότι πρέπει να ανατραπεί η κυβέρνηση και να αναλάβει την εξουσία η αριστερά που θα κυβερνήσει μαζί με τους αγρότες…

Για να βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους η Ημερίδα είναι ενημερωτική και είναι ανοιχτή σε όλους.

Το ότι είναι ενημερωτική αποδεικνύεται από την επιλογή των εισηγητών, οι οποίοι, ως εκπρόσωποι Οργανισμών και από θέση ευθύνης, θα αναλύσουν πλευρές του σημαντικού και επίκαιρου ζητήματος της διαφάνειας στην πρωτογενή παραγωγή, που άπτονται της αρμοδιότητάς τους.

Το ότι είναι ανοικτή αποδεικνύεται από το ότι η πρόσκληση στάλθηκε από τον δήμο Ελασσόνας σε όλους τους ενδιαφερόμενους, και φυσικά στους βουλευτές του νομού, ώστε να προσέλθουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει συζήτηση και θα ακουστούν τοποθετήσεις επί των θεμάτων της ημερίδας από όλους τους συμμετέχοντες, χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι ο ανεύθυνος λαϊκισμός και η πομπώδης ρητορεία τίποτε καλό δεν προσφέρουν στην πολιτική ζωή. Τα μεγάλα λόγια και οι κούφιες υποσχέσεις δεν φέρνουν την ανάπτυξη, δεν νικούν την κρίση, και επιπλέον δεν συμβάλουν στη συνοχή της κοινωνίας. Αν σκοπός είναι η ικανοποίηση του θυμικού των ψηφοφόρων, αυτό δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της εθνικής προσπάθειας. Οι παλιομοδίτικες «επαναστατικές κορώνες» δεν αφορούν τον Έλληνα αγρότη του 2013, ο οποίος έχει και γνώση και σύνεση».

1 σχόλιο: