ΓΙΑΤΙ:

..όσες κι αν χτίζουν φυλακές

κι αν ο κλοιός στενεύει

ο νούς μας είναι αληταριό

που όλο θα δραπετεύει...

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

ΚΥΡΑΑΑΑΛΈΕΕΣΟΟΝ- ΠΛΟΥΟΥΣΚΟΥΤΈΈΈΈΣΟΝ!!!



Η μάμα με ξύπνησε πρωί –πρωί  για να πάω στην εκκλησία. Αφού μου έκανε το στεφάνι στα μαλλιά μου έδωσε και μια εικονίτσα στο χέρι από το εικονοστάσι με ξεπροβόδισε λέγοντας -μπρός λα μπισιάρικ΄λα σίγνι σι β΄φουτισίτς(εμπρός στην εκκλησία στα Θεοφάνια να φωτιστήτε) . Ο καιρός είναι μαλακός και αυτό μου επιτρέπει να παίζω στην ανηφόρα του Φωστήρα .Πατάω πότε μέσα στα ν΄βάια και πότε στα ντουρλάπια …Φτάνοντας στην εκκλησία στο προαύλιο οι μεγαλύτεροι έχουν βγάλει τα μεγάλα κοντάρια με τα λάβαρα  και δένουν τις σημαίες με τους  χρυσοκέντητους σταυρούς. Κάποιοι άλλοι δοκιμάζουν με την τροχαλία το σιδερένιο πουλί με τις κορδέλες, θέλουν να σιγουρευτούν ότι θα ‘’ βουτήξει ΄΄  την ώρα που ο παπάς θα ψάλλει το αντίστοιχο τροπάριο. Η εκκλησία είναι γεμάτοι κόσμο, κάποιοι παίρνουν λίγο αγιασμό ,μάλλον θα έλειπαν χθες που πέρασε ο παπάς με το σταυρό και το παιδάκι με το μπαργκατσούλι, άλλοι το παίρνουν για ευλογία. Οι μεγάλες εικόνες έχουν κατέβει από το τέμπλο για να βγούνε και αυτές έξω να αγιάσουν ή να αγιαστούν..Σε λίγο επικρατεί μια αναμπουμπούλα, δυο –δυο  οι άντρες και οι νέοι παίρνουν τις εικόνες από τα στασίδια και ξεκινάνε για την έξοδο.
Φωτογραφία από το αρχείο του Ν.Καραίσκου εφημερίδα ΛΙΒΑΔΙ ΟΛΥΜΠΟΥ


Φωτογραφία από το αρχείο του Ν.Καραίσκου εφημερίδα ΛΙΒΑΔΙ ΟΛΥΜΠΟΥ
 Τα μικρά παιδιά έχουμε φέρει τις εικονίτσες μας από το σπίτι. Η πομπή ξεκινά… Μπροστά πηγαίνουν τα παιδιά που  ‘’άλλαξαν’’ ,ακολουθεί ο παπάς με τους ψαλτάδες και κατόπιν οι άντρηδες με τις εικόνες. 
Φωτογραφία από το αρχείο του Ν.Καραίσκου εφημερίδα ΛΙΒΑΔΙ ΟΛΥΜΠΟΥ
Οι γυναίκες δεν κουβαλάνε εικόνες ,μόνο τα κορίτσια που είναι ακόμη στο δημοτικό έχουν πάρει από μια εικόνα από την εκκλησία και ντυμένες με τα καλά τους φουστανάκια και τις πλεξούδες αλλάζουν λίγο το όλο σκηνικό. Στο κιόσκι γύρω από το σιντριβάνι έχουν μαζευτεί όλες οι ενορίες με τις εικόνες τους και τα λάβαρα τους , κάποιοι έχουν φέρει και εικόνες από τον Αγιου Λιά και την Αγιατριάδα.
Φωτογραφία από το αρχείο του Ν.Καραίσκου εφημερίδα ΛΙΒΑΔΙ ΟΛΥΜΠΟΥ
Τα λάβαρα υψώνονται και οι σημαίες τους κυματίζουν στον Λιβαδιώτικο ουρανό ξεπερνούν τα δέκα μέτρα σε ύψος. Οι παπάδες αρχίζουν να ψέλνουν ,σε κάθε κύριε –ελέησον   το πλήθος απαντά κυρίως οι νεαροί…ΚΥΡΑΑΑΑΛΈΕΕΣΟΟΝ- ΚΥΡΑΑΑΑΛΈΕΕΣΟΟΝ!!!!
Οι των   Αγίων Αναργύρων συνήθως ανταπαντούν…ΠΛΟΥΟΥΣΚΟΥΤΈΈΈΈΣΟΝ- ΠΛΟΥΟΥΣΚΟΥΤΈΈΈΈΣΟΝ (πλόσκουτου το πιτσίλισμα στα βλάχικα).
Φωτογραφία από το αρχείο του Ν.Καραίσκου εφημερίδα ΛΙΒΑΔΙ ΟΛΥΜΠΟΥ
Το πουλάκι που είναι στο λάβαρο με μία τροχαλία βουτάει στο σιντριβάνι …όλος ο κόσμος ψάλει το εν Ιορδάνη ,βυζαντινές στιγμές θυμίζει το όλο σκηνικό . Μετά την απόλυση  της εκκλησίας θα κάνουν την εμφάνιση οι ΄΄παππούδες΄΄ και οι ΄΄μακούδες΄΄ με τα πράσα στο χέρι και την ΄΄καμήλα΄΄. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερα παιδιά που ψάχνουν για νύφες και μεταμφιέζονται με παλιά ρούχα και ντύνουν και κάποιο μουλάρι έτσι ώστε να μοιάζει με καμήλα, θα περάσουν κυρίως από τα σπίτια που έχουν κορίτσια για αρραβώνα…
Πριν καθίσει ή οικογένεια για φαΐ θα πρέπει να δώσει το κουλούρι του χριστού –κουλάκλου άλλου χ΄στό - στα ζωντανά …
Η μέρα θα λήξη αργά το βράδυ με τους περισσότερους να βρίσκονται σε τραπέζια που έχουν ετοιμάσει η εορτάζοντες   την επόμενη μέρα Γιάννηδες…

ΑΜΠΟΎΝΟΥ ΚΟΥ ΦΏΤΙΛΙ…….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου