ΓΙΑΤΙ:

..όσες κι αν χτίζουν φυλακές

κι αν ο κλοιός στενεύει

ο νούς μας είναι αληταριό

που όλο θα δραπετεύει...

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΑΜΠΟΥΝΟΥ ΚΟΥ ΦΩΤΙΛΙ (ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΑ)


 Τα Σιγνια…
Το πρωί της ημέρας των Φώτων κάθε νεαρός Λιβαδιώτης πηγαίνει στον εκκλησιασμό έχοντας μαζί του μια μικρή εικονίτσα από το σπίτι για να πάρει ευλογία και να αγιαστεί.
Όταν τελειώνει ο εκκλησιασμός οι νέοι και οι άνδρες του χωριού βγάζουν τις εικόνες από τα τέμπλα των εκκλησιών και τις μεταφέρουν στο Κιόσκι όπου παραδοσιακά γίνεται ο Αγιασμός των υδάτων. (φωτο 1 ,3)

Σχηματίζεται μια πομπή από τα εξαπτέρυγα ,τους παπάδες , τα λάβαρα ,τις εικόνες και το πλήθος που θυμίζει βυζαντινή τελετή.


Μαζί με τις εικόνες βγαίνουν και τα Σίγνια.
Τα Σίγνια  είναι σημαίες - λάβαρα με ψηλούς ιστούς που ξεπερνούν σε ύψος τα 15 με 20 μέτρα και όλο τον χρόνο φυλάσσονται στους ναούς.(φωτο 2)

Σε ένα από τα Σίγνια είναι στερεωμένο με ένα είδος τροχαλίας το «πουλί» το οποίο και ανεβοκατεβαίνει βουτώντας  στο νερό .(φωτο 4)

Κατά την διάρκεια της τελετής οι συγκεντρωμένοι επιδίδονται  σε επιφωνήματα και διαγωνίζονται στο ποια ενορία  θα φωνάξει δυνατότερα «ΚΥΥΡΑΑΑΛΕΕΕΣΟΟΝ» (Κύριε Ελέησον)  ή «ΠΛΟΎΣΚΟΥΤΕΕΣΣΟΟΝ» (Πλόσκουτι –πιτσίλισμα ,βρεξιμο).
Μετά τον Αγιασμό τον υδάτων τα παλιότερα χρόνια οι κάτοικοι ντύνονταν «Παππούδες» και «Μακούδες» (καρναβάλια) σκεπάζοντας τα πρόσωπα με καλέμια και κρατώντας στα χέρια τους πράσα.
Οι νοικοκυρές όταν έκαναν τα κουλούρια για τα Χριστούγεννα έκαναν και ένα σε σχήμα σταυρού και το τοποθετούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού.(φωτο 5)


 Την ημέρα των φώτων αυτό το κουλούρι μετά τον Αγιασμό το έδιναν να το φάει κάποιο ζωντανό για υγεία και ευλογία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου